Auteur details

Jo Snoeren

JM  (Jo)  Snoeren.  Geboren 20-11-1943 in Oisterwijk/NBR/ Ned.
In 1986 begonnen, als hobby, met het schrijven van kindertoneelstukjes.
Mijn eigenlijke beroep was transportmanager bij een fabriek waar o.a. machines voor de veevoederindustrie werden geproduceerd met een wereldwijde export.
Waar ik ook nog 15 jaar voorzitter van de Ondernemingsraad ben geweest.
Toen ik mijn vrouw, ergens in 1985, een keer moest overhoren omdat ze met de leraren van de lagere school  een toneelstukje gingen opvoeren dacht ik dat ik ook wel een stukje kon schrijven.
In 1986  verscheen mijn eerste toneelstukje voor kinderen “Dokter Snugger en de Wonderdrank”. Na nog enkele kinderstukjes schreef ik mijn eerste avondvullend stuk “Politiek Privé” (1989).

Toen de Oisterwijkse toneelvereniging “Eendracht Maakt Macht” in de beginjaren negentig een toneelstuk van mij (Gevaarlijk Dubbelspel) ging opvoeren ben ik lid geworden.
Er werden nog een paar stukken van mij opgevoerd en ook heb ik er enkele mogen regisseren. EMM bestaat jammer genoeg niet meer.

Ergens in 1996 werd ik door de Stichting Cue uit Oisterwijk benaderd om de tekst te schrijven voor hun volgende musical. Dat werd uiteindelijk de musical "MUSICA FUTURA" die in 1997 in de Rackethal Oisterwijk werd opgevoerd.

Het schrijven voor Cue was mij zo goed bevallen, dat het na enige tijd weer begon te kriebelen. Zonder te weten waar het toe zou leiden begon ik in 1999 met het bewerken van mijn toneelstuk, een boerenkomedie, "Zwerversgeluk" tot een script voor een musical. 
Het werd ‘Mirakels Mooi’ en werd in oktober 2000 uitgevoerd in de Kunstkring in Oisterwijk door Stg. Musivo 2000. (Musivo betekent Musicals voor Oisterwijk)
Als mede oprichter van deze stichting diverse functies vervuld. Voorzitter, secretaris, Penningmeester, PR,  en  gedeelde regie. Daarnaast was sponsoring mijn belangrijkste taak.
Voor de Stichting Musivo Oisterwijk in totaal 5 scripts voor musicals geschreven.
2000  Mirakels Mooi, 2002 Droomland, 2004 Maroesja, 2006 Hart tegen Hart en 2008 de musical Martha.

Mijn toneelstukken worden hier uitgegeven door toneeluitgeverij Grosfeld in Berlicum.
In België via Toneelfonds J. Janssens in Antwerpen. En StUFT (Stifting Útjouwerij Frysk Toaniel) verzorgt de Friese uitgaven. Inmiddels zijn er  27 stukken in het Fries vertaald.
Ik heb op dit moment 120 titels uitgegeven. Van de  65 originele stukken heb ik er een aantal bewerkt met diverse andere bezettingen. En ook vele stukken speciaal bewerkt voor het dames- en seniorentoneel. Zo kom ik aan 120 titels.

Ik heb voor kinderen enkele gewone stukken geschreven en ook een Sinterklaas- &  Kerststukje. Voor volwassenen een zeer gevarieerd repertoire: blijspelen, kluchten, boerenkomedies, tragikomedies, eenakters en komische misdaadverhalen/thrillers.
Twee serieuze stukken “Mag ik nu mama zeggen” en “Oren zonder toekomst”
zijn deels gebaseerd op gebeurtenissen uit mijn eigen leven.
‘Mag ik nu mama’ zeggen gaat over een afstandsmoeder die haar afgestane dochter terug wil vinden en ‘Oren zonder toekomst” (incl. de bewerking  ‘Mijn beste vriend’) gaat over een man die langzaam doof begint te worden.                                                                           
                       

Nederland