Auteur details

Toon Daems

Geboren in 1952 nabij Antwerpen
Al vrij jong werd Toon geboeid door de muziek. Thuis werd er regelmatig gemusiceerd en via het schoolkoor en het plaatselijke jeugdkoor kon hij zijn muzikale talenten verder ontplooien. Toon is grotendeels autodidact. Hij schreef elf missen, tal van kerkliederen, bewerkingen, zettingen en composities voor uiteenlopende gelegenheden.
Speciaal voor het 100-jarig bestaan van de Heilig Hartparochie schreef hij een jubelmis uitgevoerd door de plaatselijke koren i.s.m. Academie voor Muziek en woord te Schoten. Ook voor Alamire schreef hij een mis n.a.v. hun jubileum dat in de kerk van de Heilige Familie werd uitgevoerd.

Zijn eerste grote compositie, een passieconcert ‘Jezus lijden dood en verrijzenis ' voor twee koren en orkest, werd door de koren Cantilene en Cantando o.l.v. Luc Anthonis in 1993 en in 1994 uitgevoerd. Nogmaals in 2012 door het Waelrantkoor o.l.v. Marleen De Boo. 
In de periode 1999-2007 werd door kinderkoor de Lambertijnen o.l.v. Els De Cauwer vier kindermusicals van  zijn hand uitgevoerd. Twee nieuwe kindermusicals werden uitgevoerd door Virgo Maria, lagere school te Merksem. 

In 2001 voltooide hij het liturgische werk ‘Drie Psalmen’ voor sopraan, mezzo-sopraan en alt, 4-st. koor, orgel en kamerorkest dat in november 2002 werd gecreëerd door het Sint-Cecilakoor uit Merksem o.l.v. Leo Wuyts.

In november 2003 werd zijn Requiem uitgevoerd in de Carrolus Borromeuskerk. Hij won in 2005 de Klara compositiewedstrijd voor pianotrio naar aanleiding van 75 jaar radio met als thema ‘Hommage aan Mozart’. 
In datzelfde jaar voltooide hij een muzikaal sprookje voor symfonisch orkest, ballet, sopraan en jeugdkoor getiteld: ‘Het meisje dat zo vrolijk danste’ dat in april 2007 mede gecreëerd werd door dansgroep Chara uit Schoten. 
Er volgden 5 uitvoeringen van de Angels songs door Sempre. Deze liederen worden via verschillende internetkanalen over heel de wereld beluisterd (een 30-tal landen waaronder Taiwan, Hong Kong, Nieuw-Zeeland en zelfs Afghanistan)

In 2013 vond de creatie van zijn kerstoratorium ‘Kind van het Licht’ plaats in de Cordulakerk van Schoten. 
Een nieuw oratorium voor soli, koor en orkest, ‘Mens en Schepping’ werd in januari 2017 in de Heilig Hartkerk van Schoten Deuzeld en in de Jezuïtenkerk te Lier uitgevoerd worden door koor Korokan en orkest La Passione. Solisten Danny Van Hoof en Hans Vereycken.

In 2016 won Toon de compositieprijs ‘Walter Heynen’ ingericht door de gemeente Schoten. De vijfdelige suite  ‘Selima’ is gebaseerd op een oud volkslied
(Wel Annemarieke waar gaat gij naartoe) voorzien van een aangepaste hedendaagse tekst verwijzend naar de toestand in Syrië.
De creatie had plaats eind november in De Kaekelaar door het schoolkoor en schoolorkest van de Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans Schoten.
Tal van luisterliedjes (sommige heel ludiek) vergroten zijn oeuvre. Enkele werden in oktober 2015 uitgevoerd tijdens ‘Druppels en parels’ een aperitiefconcert in het Kasteel van Schoten i.s.m. ‘Majesteit’.
Hij schreef heel wat kleuterliedjes alsook drie muzikale sprookjes voor verteller en orkest.
In het voorjaar 2018 voltooide hij ‘IMKE’ een reeks gedachten aan en van een engel, een werk voor 3 soli, koor en orkest. Dit werk schreef hij in nagedachtenis van Imke Vanhaecke (° 28/7/2005 – 7/2/2006), zijn eerste kleinkind dat geboren werd met een ernstige hartafwijking. 

In juni 2018 voltooide hij ‘Lux Aeterna’ voor soli, vrouwenkoor en kamerorkest. Gebaseerd op het Requiem maar met een vernieuwende kijk op het leven na de dood. In december 2018 ontving hij de cultuurprijs van de gemeente Schoten.
In het voorjaar van 2019 heeft radio Klara een cd uitgebracht ‘Fingerprints’ met een twintigtal composities van Vlaamse componisten waaronder een werk van Toon.

 

België
Telefoon: 
03 288 44 43
Mobiel: 
0476 21 42 78