Guido

Details van dit toneelstuk

Artikelnummer
30044
Dames (min - max)
4 - 5
Heren (min - max)
2 - 3
Personen
7
Auteur(s)
Categorie
Tweeakter
Aantal blz
48
Genre(s)
Toneelspelen
Doelpubliek
Stad / Volwassenen
Duur (min.)
75 min.
Uitgever
Vink
Rechten tariefcode

GUIDO (een wintervertelling)

30044       Tweeakter in vijf korte bedrijven, door Egbert Pladdet,

                    4/5 dames, 2/3 heren + 1 figurant

Guido is het tragikomische verhaal van een uitgerangeerde acteur die op een winterse avond bezoek krijgt van belangrijkste vrouwen uit zijn leven. Zij confronteren hem, direct of indirect, bewust of onbewust, met de nalatigheid in zijn leven.

Guido, een acteur die zijn beste tijd lijkt te hebben gehad, keer na een première terug in zijn verslonsde appartement met een jonge fan (Esmée) . Guido´s ex geliefde (Suzanne) blijkt ook in huis te zijn. Ook Guido´s moeder (Joke) komt die avond ongevraagd op bezoek. Een toevallige samenloop van omstandigheden, die door Guido vooral irritant gevonden wordt: hij wil eigenlijk gewoon met rust gelaten worden. De dames komen tijdens het opruimen stap voor stap achter Guido´s geschiedenissen met hen. Ook worden de geconfronteerd met hun rol in het voeden van de nalatigheid in zijn leven. 

Guido ontvlucht zijn huis en vertrekt naar een nachtbar.  Daar  verschijnt Guido´s grote, onbereikbare liefde Claudia. Na een kort, intens gesprek waarin Guido voor het eerst compleet open is, keert hij terug naar zijn inmiddels opgeruimde huis.

Eenmaal thuis wordt, op zoek naar de laatste fles wijn, de rommelkast geopend. Er valt nog een hoop zooi op de grond, waaronder een 25 jaar oude videoband van Guido en Claudia. Esmée pikt de videoband en gaat stiekem de deur uit.

Eenmaal thuis bekijkt ze de video. We krijgen hierbij het vermoeden dat Esmée niet het naïeve meisje is zoals we dachten. Is ze de dochter van Guido en Claudia? En is Esmée verwekt op de dag dat Guido en Claudia het filmpje maakten? Wat hebben we zien gebeuren en wat is er langs ons heen gegaan in het toneelstuk?

Guido is een toneelstuk over de tussentijd. Het stuk is te bekijken als een realistische tragikomedie, maar zit vol symboliek voor het publiek dat hier oog voor heeft. De meest belangrijke momenten waarvoor we leven, zijn niet te bestellen of te voorspellen. Het is wel belangrijk om enerzijds de intense momenten die ons overkomen te koesteren en om anderzijds de tussentijd zo  gelukkig mogelijk door te komen en om het leven niet te laten versloffen. Guido is een stuk vol scherpe dialogen, geschikt voor acteurs die snel kunnen schakelen tussen emoties, tussen platvloersheid en confronterende eerlijkheid. Het publiek zal lachen om de manier waarop de personages elkaar confronteren met andermans hypocrisie en zal ontroerd kunnen raken bij het zien van de liefdevolle intentie hiervan.

Bestel dit stuk

0,00
Rechten aanvragen

Waarom Toneelfonds.be?

Keuze uit een groot aanbod
Bestel gemakkelijk online
Snelle levering
Bestellingen snel bij u bezorgd
Persoonlijke service
Wij staan graag voor u klaar!