Radio Vrijbuiter

Details van dit toneelstuk

Artikelnummer
33373
Dames (min - max)
3
Heren (min - max)
3
Personen
6
Auteur(s)
Bewerker(s)
Roumen, F.
Categorie
Avondvullendkort
Aantal blz
47
Genre(s)
Komedie
Doelpubliek
Volwassenen
Uitvoerder
Amateurtheater
Duur (min.)
75 min.
Uitgever
Toneelcentrale
Rechten tariefcode

Radio Vrijbuiter gaat over Bert, een fanatiek radiopiraat, en zijn vrouw Anita. Hun verdienmodel is om andere radiopiraten aan te geven bij de politie, zodat dochter Griet - de enige in het gezin die kan lezen en schrijven - en haar vriend, de handige Hennie, een nieuwe piratenzender kunnen bouwen om te verkopen.

Frank Roumen baseerde Radio Vrijbuiter op een reportage in Vrij Nederland uit 1981. In 'Achterop de Antillenstraat' beschrijven Elma Verhey en Gerard van Westerloo een straat in Roermond, tussen spoordijk en snelweg ingeklemd, die vergeten lijkt. De straat wordt bewoond - hier worstelen de instanties met hun woordkeuze - door 'minder socialen', 'kansarmen', 'achtergestelden', 'sociaal en cultureel gedepriveerden' of, minder stigmatiserend, 'anderen'. Ze zijn anders, met hun duiventillen, gevaarlijke honden, pony's achter het huis en buksen bij de voordeur. Ze vormen een parallelle werkelijkheid, met eigen wetten en regels. De bewoners van deze straat weten niet beter of ze zijn de vanzelfsprekende verliezer.

Radio Vrijbuiter is een iconisch portret van 'outlaws' (tegenwoordig zeggen we ook wel 'wappies'), een onderwerp van alle tijden.

Bestel dit stuk

0,00
Rechten aanvragen

Waarom Toneelfonds.be?

Keuze uit een groot aanbod
Bestel gemakkelijk online
Snelle levering
Bestellingen snel bij u bezorgd
Persoonlijke service
Wij staan graag voor u klaar!